DEN HAAG - Het kabinet draagt opnieuw VVD-politica Neelie Kroes voor als Nederlandse eurocommissaris. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat dinsdagmiddag aan voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie laten weten.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekendgemaakt. Over de precieze portefeuille worden geen mededelingen gedaan. Dat doet Barroso binnenkort zelf.

Volgens ingewijden zal Kroes een portefeuille krijgen waarbij ze actief zal zijn op terreinen als ict, e-commerce en telecom. Ook wordt Kroes een van de vicevoorzitters van de commissie. De afgelopen jaren was Kroes eurocommissaris van Concurrentie.

Verheugd
De Tweede Kamer is verheugd met de voordracht van VVD-politica Neelie Kroes als commissaris in de nieuwe Europese Commissie. CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel spreekt van een ''prima keuze'', PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer noemt het ''goed nieuws''.

Beiden benadrukten dat de partijkleur niet ter zake doet, maar dat het van belang is de beste kandidaat voor te dragen. Van Geel noemt de voordracht van Kroes ''het bewijs dat er geen partijpolitieke spelletjes'' worden gespeeld.