DEN HAAG - Ondernemers in de industrie waren in november minder somber dan in oktober. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het producentenvertrouwen steeg van -7,8 naar -5,6. Sinds het dieptepunt in februari (-22,9) toont deze indicator duidelijk herstel, maar de stemming is nog wel negatief.

Het aantal ondernemers dat verwacht dat de productie in de komende drie maanden zal toenemen, is voor het eerst in meer dan drie jaar tijd groter dan het aantal dat een afname voorziet. Het oordeel over de orderpositie is nauwelijks veranderd en blijft zeer negatief. Ook over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in de branche blijven ondernemers onverminderd somber.

Investeren
Ondernemers in de industrie verwachten dit jaar 10 procent minder te investeren dan in 2008. De grootste daling wordt voorzien door bedrijven in de aardolie-industrie. Zij verwachten bijna een kwart minder te investeren.

De zakelijke dienstverleners zijn juist wat pessimistischer geworden. Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat een toename van de omzet verwacht, is in november groter dan het aantal dat een afname voorziet. Maar het aantal optimisten is ten opzichte van de maand oktober wel wat gedaald.

Evengoed is het aantal ondernemers dat de toekomst wat positiever inziet wel groter dan in de eerste acht maanden van het jaar het geval was.

Werkgelegenheid
De zakelijke dienstverleners waren in november iets positiever over de toekomstige werkgelegenheid in hun sectoren. ''Desondanks verwacht per saldo 26 procent van hen nog altijd dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen'', aldus het CBS.

In oktober was dat nog 31 procent. Vooral uitzenders en ondernemers in de schoonmaakbranche waren positiever dan in oktober.

Per saldo rapporteerde 17 procent van de zakelijke dienstverleners een afname van de omzet over de drie voorgaande maanden.