AMSTERDAM - Consumenten in Nederland kunnen vanaf 2012 niet meer betalen met PIN. In de plaats daarvoor komt een nieuw betalingssysteem waarbij mensen hun pas niet meer door een sleuf hoeven te halen maar slechts ergens in te steken. De pincode, die meeverhuist met een klant, blijft bestaan.

Currence, de eigenaar van PIN, heeft dinsdag berichtgeving daarover in De Telegraaf bevestigd. De meeste banken in Nederland hebben aangegeven liever over te willen stappen naar het nieuwe systeem, dat de Amerikaanse betaalkaartgiganten Maestro en Visa voeren. Op termijn heeft dit systeem voor banken kostenvoordelen. Verder is het volgens Currence voor de uniformiteit goed om een systeem te kiezen dat ook elders in Europa wordt gebruikt.

Skimmen
Het nieuwe systeem wordt twee jaar eerder ingevoerd dan voorzien. Dat heeft ook te maken met toenemende gevallen van het zogenoemde skimmen, waarbij criminelen bankpasgegevens kopiëren en zo rekeningen plunderen. Het nieuwe betalingssysteem zou minder fraudegevoelig zijn. In het nieuwe systeem hebben bankpassen geen magneetstrip meer, maar een zogenoemde EMV-chip.

Momenteel beschikt ongeveer 80 procent van alle circa 25 miljoen bankpasjes in Nederland al over de EMV-chip. Eind volgend jaar moet dat zijn opgelopen tot tegen 100 procent. Ongeveer 40 procent van alle betaalautomaten in winkels is geschikt voor het nieuwe pinnen. Ergens halverwege 2011 zijn naar verwachting alle automaten geschikt.

Vervangen
Voor betaalapparaten die niet aangepast kunnen worden, is er een sloopregeling. Leveranciers van betaalsystemen betalen ondernemers die hun pinsysteem vervroegd vervangen, tussen 50 en 500 euro per automaat. De hoogte van het bedrag hangt af van de leeftijd en het type. Winkeliers die voor eind 2010 een nieuw betaalsysteem bestellen, kunnen daarbovenop nog een "vroegevogelkorting" krijgen.

Om winkeliers voor te bereiden op het nieuwe betaalsysteem is website hetnieuwepinnen.nl opgezet. De banken hebben winkeliers toegezegd dat het nieuwe betalingssysteem hun de komende vijf jaar niet niet meer zal kosten dan het oude. Consumenten worden voorgelicht over de veranderingen vanaf het tweede kwartaal van volgend jaar.

Nederlanders doen steeds vaker PIN-betalingen. Currence streeft dit jaar naar een aantal van twee miljard transacties. Dat komt neer op ongeveer acht- tot vijftienduizend transacties met PIN per minuut.