AMSTERDAM - De internationale economie is nog fragiel en kwetsbaar voor tegenvallers. Dat heeft IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn maandag gezegd tijdens een toespraak in Londen.

Volgens Strauss-Kahn is het ergste inmiddels achter de rug. "Financiële condities zijn verbeterd, maar verre van normaal. Bovendien zijn veel landen nog afhankelijk van overheidssteun."

Bovendien zijn de problemen voor consumenten nog niet de wereld uit. Huishoudens hebben te kampen met gekrompen budgetten en een hoge mate van werkloosheid, wat ze er voorlopig van zal weerhouden volop aan het consumeren te slaan.

Om zeep
Strauss-Kahn vindt het nog te vroeg om economische stimuleringsmaatregelen terug te trekken. "Stap er te vroeg uit en je helpt het herstel om zeep. Stap er te laat uit en je legt de basis voor een volgende crisis", tekent hij daarbij aan.

De IMF-topman benadrukt het belang van hervormingen in de financiële sector. Het toezicht moet verbeterd worden en bovendien moet "de link tussen riskant gedrag en beloning doorbroken worden."