AMSTERDAM - Onder de zonnebank voor een lekker kleurtje was bij Nederlandse consumenten altijd mateloos populair. Sinds de zomer is er echter niets meer van dat enthousiasme over.

''We hebben vanaf augustus een aanzienlijke terugloop van klanten gezien'', aldus Huib van Heest, woordvoerder van de branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ). Het aantal klanten dat een zonnestudio aandeed, is volgens Van Heest sinds augustus met tussen de 20 en 30 procent afgenomen.

Een belangrijke aanleiding is volgens hem onheilspellende berichtgeving. Verscheidene media schreven in de zomer dat de zonnebank wat betreft de kans op het krijgen van kanker in dezelfde risicocategorie valt als arsenicum en mosterdgas.

Huidkanker
Daarbij baseerden ze zich op een onderzoek van het International Agency for Research on Cancer (IARC), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De IARC zei dat zonnebanken en gezichtsbruiners de kans op huidkanker verhogen. Het risico op melanomen, de dodelijkste variant van huidkanker, zou met 75 procent toenemen bij mensen die voor hun dertigste geregeld naar de zonnebank gaan.

''Veel mensen werd de schrik op het lijf gejaagd'', aldus Van Heest. Een advertentiecampagne, waarin de SVZ aangaf dat er voor de Nederlandse zonnebank veilige normen gelden, bleek weinig succesvol. De campagne leidde niet tot meer bezoekers aan zonnecentra.

UV
Toch lijkt er voor de zonnebankbranche licht aan het einde van de tunnel. In opdracht van minister Ab Klink van Volksgezondheid deed de Gezondheidsraad namelijk ook onderzoek naar de gevaren van uv-straling.

Vorige week liet de raad in dat onderzoek weten vraagtekens te zetten bij het wetenschappelijk bewijs van het IARC. Volgens de raad is niet bewezen dat de zonnebank de oorzaak is van het ontstaan van melanomen.

Zongedrag
Sterker nog: niet het gebruik van de zonnebank, maar het zongedrag van de consument zou de kans op melanomen beïnvloeden. ''Beschikbare gegevens bevestigen het vermoeden dat mensen die zonnebanken gebruiken ook een zongedrag vertonen dat geassocieerd is met een verhoogd risico op melanomen'', aldus de onderzoekers.

Melanomen zouden vooral voorkomen bij mensen in hogere sociale klassen, die zoveel geld te besteden hebben dat ze zowel naar de zonnebank als op zonvakantie kunnen gaan. Een onderscheid tussen zonnebaden en zonnebanken is volgens de Gezondheidsraad dus niet gerechtvaardigd.