AMSTERDAM - Apple trekt de betaalde garantie voor Macs in als blijkt dat er in de buurt van de computer is gerookt. Reparatie is volgens Apple dan te ongezond.

Weblog Consumerist publiceerde afgelopen weekend over twee gevallen waarbij Apple de Applecare-garantie heeft ingetrokken vanwege sigarettenrook. Beide klanten maakten hiertegen vergeefs bezwaar bij de Mac-maker.

Een Apple-medewerker noemt als reden voor het intrekken van de garantie dat het repareren van een machine afkomstig uit een huis waar gerookt wordt eenzelfde gezondheidsrisico vormt als 'meeroken'.

'Biogevaar'
Eenzelfde reactie heeft een Amerikaanse vrouw gekregen die de iMac van haar zoon wilde laten maken in een officieel reparatiecentrum van Apple. De desktop vormt een 'biogevaar' doordat haar zoon rookt.

Apple weigert op de zaken in te gaan. Het bedrijf reageerde onlangs ook met "geen commentaar" op het starten van een meldpunt rond de slechte afhandeling van klachten. Dat meldpunt is opgezet door de Nederlandse Consumentenbond. Volgens de bond handelen diverse Nederlandse Apple Premium-Resellers in strijd met de rechten van consumenten bij koop en garantie.