AMSTERDAM - De volgende nieuwe serverversie van Windows staat op een planning van Microsoft aangekondigd als 'Windows 8' en komt in 2012 uit. Tegelijk ligt 2012 ook drie jaar na het uitbrengen van Windows 7.

'Codenaam Windows 8' dook afgelopen week op in een planning van Microsoft. Windows-directeur Steven Sinofsky liet die planning zien tijdens de Professional Developers Conference in Los Angeles.

Het 'releasemoment' van 2012 lijkt logisch. Het komt overeen met de intentie van Microsoft om elke vier jaar een 'major' versie van Windows Server uit te brengen. Vorig jaar verscheen Windows Server 2008.

Vertraging
Microsoft heeft meermaals beloofd voortaan elke drie jaar een nieuwe consumentenversie van Windows op de markt te brengen. Dat besluit werd genomen nadat Windows Vista drie jaar vertraging opliep. Daarmee kan het geplande Windows 8 niet alleen slaan op de volgende serverversie, maar ook op de opvolger van Windows 7.

Sinofsky wilde volgens de website CNet totaal niet ingaan op het voorkomen van de naam 'Windows 8' in zijn presentatie. Hij zou stoïcijns hebben gereageerd op vragen van journalisten naar de codenaam en weigerde zelf het woord 'acht' in de mond te nemen.