AMSTERDAM - De PvdA wil dat de overheid beter haar best doet om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan. De partij zegt veel meldingen binnen te krijgen van ouderen die het niet lukt om bij het Rijk aan de bak te komen.

Volgens Tweede Kamerlid Pierre Heijnen kan de overheid niet volhouden dat mensen tot hun 67ste moeten doorwerken, terwijl 50-plussers onterecht worden afgewezen als ambtenaar. De partij kreeg de meldingen in het kader van een onderzoek naar de AOW-plannen. Daar zaten volgens Heijnen ook veel meldingen tussen van afwijzingen door de Rijksoverheid.

De PvdA'er wil dat minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken ingrijpt en gaat haar maandag in de Kamer aanspreken op de kwestie. "Er moet een expliciet leeftijdsbewust personeelsbeleid komen om schijn van leeftijdsdiscriminatie weg te nemen”, aldus Heijnen.

Ter Horst moet volgens hem onderzoeken hoeveel oudere sollicitanten worden afgewezen, en of dit terecht gebeurt. Ook de begeleiding naar ander werk moet volgens hem beter. Als goed voorbeeld noemt hij de Dienst Justitiële Inrichtingen waar gevangenisbewaarders na vijftien jaar lichter werk kunnen gaan doen.