AMSTERDAM - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarmee is ze uit de recessie geraakt, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt heeft.

Het is voor het eerst in een jaar dat de Nederlandse economie groei vertoont. Op jaarbasis is er nog wel sprake van een krimp van 3,7 procent. In het tweede kwartaal bedroeg die achteruitgang echter nog 5,4 procent.

Analisten gepolst door Reuters hadden gemiddeld gerekend op een economische vooruitgang met 0,5 procent.

Uitvoer
De export is nog aanzienlijk lager dan een jaar geleden, maar de daling is kleiner dan in het eerste halfjaar. Het volume van de uitvoer van goederen en dienten lag in het derde kwartaal 8,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in 2008. In de twee voorgaande kwartalen bedroeg de daling op jaarbasis echter ongeveer 12 procent.

Huishoudens zijn nog terughoudend in hun uitgaven. Ze hebben 2,6 procent minder uitgegeven dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Vooral voor duurzame consumentengoederen, zoals elektronica en woninginriching, trekken consumenten hun portemonnee minder snel.

Investeringen
De investeringen liepen iets verder terug. Er werd 14,4 procent minder geïnvesteerd dan een jaar eerder. Zowel de investeringen in machines en transportmiddelen, als die in woningen en bedrijfsgebouwen namen flink af. De investeringen in infrastructurele werken vormen een uitzondering, deze lieten een toename zien.

Ook de daling van de bouwproductie was groter dan in het eerste halfjaar, onder meer door een gebrek aan nieuwe opdrachten. Bovendien nam de achteruitgang in zakelijke dienstverlening toe.

Het aantal banen nam in het derde kwartaal sterker af dan in het tweede kwartaal. Er waren 143.000 banen minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Er zijn vooral veel uitzendbanen verdwenen.

Buitenland
De economie is uit de recessie getrokken door het buitenland. Dat stelt hoofdeconoom Charles Kalshoven van ING in reactie op de cijfers.

Kalshoven wees erop dat consumptie en investeringen in het kwartaal afnamen. ''Duidelijk is dat de groei te danken is aan het buitenland. Het is positief nieuws, maar het is wel te hopen dat het herstel wat breder gedragen gaat worden.''

Volgens econoom Aline Schuiling van Fortis Bank Nederland profiteren de industrie en de export van het wereldwijde economische herstel. ''Dit is in lijn met onze scenario's. Wij dachten dat de impact van de crisis een jaar zou duren.''

Voorraden
ING had een groter herstel van de voorraden verwacht. In een recessie bouwen bedrijven altijd eerst hun voorraden af voordat ze nieuwe orders plaatsen. Als de voorraden op een gegeven moment zijn uitgeput, leidt dat tot een sterke opleving van de vraag.

Dit effect is vooralsnog uitgebleven. Maar Kalshoven denkt het de komende tijd alsnog zal gebeuren. ''Deze cijfers maken het waarschijnlijk dat het vierde kwartaal een mooi cijfer zal laten zien.''

Werkgevers
Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW is de scherpe economische val er nu uit, maar het gaat nog steeds niet goed met de Nederlandse economie.

"Het is prettig dat het woord recessie nu geschrapt kan worden, maar er is nog reden voor zorg", aldus de VNO-NCW-woordvoerder. Hij wees met nadruk op de bouw, waar "het beeld nog heel somber is". Het is wachten op betere tijden, aldus de werkgevers.