AMSTERDAM - ABN Amro moet duidelijkheid geven over rekeningen van het Colombiaanse staatsbedrijf Ecopetrol bij de bank in New York. Dat eiste oliebedrijf Llanos Oil donderdag in een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam.

Llanos Oil, een bedrijf van de Nederlandse broers Henk en Albert van Bilderbeek, wil met een beslaglegging op de bezittingen van Ecopetrol zijn recht halen.

Ecopetrol zou een overeenkomst met Llanos Oil over de rechten op het winnen van olie in Colombia onrechtmatig hebben beëindigd. De broers voeren al jaren strijd om hun verloren miljarden.

ABN Amro
ABN Amro heeft volgens Llanos niet eerlijk verklaard over de rekeningen en het geld van Ecopetrol bij de bank. Llanos vermoedt dat op die rekeningen grote bedragen staan. Het bedrijf heeft de duidelijkheid van ABN Amro nodig om een bodemprocedure in Den Haag te kunnen starten. Daarin claimt het bedrijf 7 miljard euro bij de staat Colombia.

De bank erkende donderdag dat verklaringen in meerdere brieven vragen kunnen hebben opgeroepen. Dat had te maken met interne problemen, aldus advocaat Van Rijswijk, die de bank vertegenwoordigt.

Volgens ABN Amro kan echter geen beslag gelegd worden op rekeningen in New York, omdat de Amerikaanse rechter dat niet erkent. En als er geen beslag is, zou ABN Amro niet verplicht zijn openheid van zaken te geven.

Llanos Oil
Llanos Oil overweegt aangifte te doen tegen ABN Amro wegens valsheid in geschrifte. De bank verklaarde afgelopen zomer in een brief dat er geen rechtsverhouding bestaat tussen Ecopetrol en ABN Amro, terwijl het Colombiaanse staatsbedrijf wel rekeningen bij de bank heeft.

Met hun bedrijf Llanos Oil hadden de broers Van Bilderbeek de rechten in handen op het winnen van olie op een stuk land in Colombia. De problemen begonnen toen zij op een potentieel van miljarden vaten aan ruwe olie stuitten. Ecopetrol nam hun de concessies af en Henk van Bilderbeek werd veroordeeld tot twintig jaar cel voor witwaspraktijken.

Inmiddels zit Henk al enige tijd vanwege gezondheidsproblemen thuis, met huisarrest. Hij heeft hartproblemen en een te hoge bloeddruk, ook heeft hij het mentaal zwaar, zegt zijn broer Albert. De broers vechten de veroordeling van Henk aan.