LEIDEN - Het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Dutch Space heeft een opdracht gekregen voor de ontwikkeling van zonnepanelen voor de nieuwe logistieke missies naar het ruimtestation ISS.

Het contract met Orbital Sciences Corporation heeft een waarde van 24 miljoen euro. Dat heeft Dutch Space donderdag bekendgemaakt.

Het project omvat het ontwerp, de bouw, assemblage, integratie en testen van zonnepanelen voor negen vrachtmissies naar het ISS. NASA gaat voor de bevoorrading van het International Space Station in de nabije toekomst gebruik maken van vrachtdiensten van Orbital. Dutch Space is hoofdaannemer voor de zonnepanelen op de Cygnus-ruimtevaartuigen van Orbital.

Missie
Begin 2011 staat er een demonstratiemissie gepland, gevolgd door acht operationele vrachtdiensten. De eerste vrachtmissie zou eind 2011 naar het ISS moeten gaan.

Topman Bart Reijnen van Dutch Space spreekt van een mooie opdracht voor de commerciële markt. De Nederlandse ruimtevaartindustrie is vooral afhankelijk van de ''institutionele ruimtevaart die met overheidsgeld is gefinancierd'', aldus Reijnen. Zo is Nederland een van de landen die deelneemt aan het Europese ruimtevaartprogramma ESA.

Erkenning
Naast het werk dat Dutch Space doet voor ESA komt een commerciële opdracht van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Orbitel op een mooi moment, zegt Reijnen. ''De opdracht onderstreept dat onze in de ruimte bewezen expertise internationaal erkenning vindt.''

Al eerder kreeg Dutch Space een opdracht voor een wetenschappelijke satelliet, die in 2006 is gelanceerd.

Het Nederlandse bedrijf heeft veel kennis opgedaan van de eisen die gelden voor zonnepanelen aan ruimteschepen. Vooral door de bijdrage aan het Europese Autonome Transfer Vehicle ATV, een door ESA ontwikkeld onbemand ruimtevaartuig voor de bevoorrading van ISS.