AMSTERDAM - De twee chipproducenten Intel en Advanced Micro Devices (AMD) hebben een einde gemaakt aan hun langlopende juridische strijd.

Intel betaalt AMD 1,25 miljard dollar. De schikking moet een einde maken aan de mededingingszaak die AMD tegen Intel heeft aangespannen. Ook het geruzie over patenten zou hiermee achter de rug moeten zijn.

Mededingingsautoriteiten in Azië, Europa en de Verenigde Staten zitten al jaren achter Intel aan vanwege herhaaldelijke klachten van AMD over het gedrag van Intel. Het concern levert ongeveer 80 procent van de computerchips.

Moeizaam
"Hoewel de relatie tussen de twee bedrijven in het verleden moeizaam is verlopen, maakt deze overeenkomst daar een einde aan en stelt de concerns in staat om zich te richten op productinnovatie en -ontwikkeling", aldus de twee chipmakers.

De twee bedrijven hebben voor de komende vijf jaar afspraken vastgelegd over het gebruik van elkaars gepatenteerde technologie. Ook zullen Intel en AMD dergelijke claims uit het verleden laten rusten. AMD zal verder diverse klachten jegens Intel intrekken.

Intel past zijn vooruitzichten voor het vierde kwartaal aan als gevolg van de schikking. De verwachte uitgaven van het concern stijgen van 2,9 miljard naar 4,2 miljard dollar.

Recordboete
Intel kreeg in mei een recordboete van ruim 1 miljard euro van eurocommissaris Neelie Kroes opgelegd, omdat het zijn concurrent op oneerlijke wijze buiten de Europese markt probeerde te houden.

Op 5 november maakte de openbaar aanklager in New York bekend een antitrustzaak tegen Intel te zijn gestart. Volgens het OM heeft het bedrijf zijn dominante marktpositie stelselmatig misbruikt.

Het aandeel AMD maakt een koerssprong van 22,7 procent. Intel noteert een plus van 1,7 procent.