ENGHAM - De wereldwijde verkoop van mobiele telefoons krabbelt weer wat op. Nadat de mobieltjesmarkt in het eerste halfjaar sterk inzakte door de economische neergang, steeg de verkoop in het derde kwartaal met 0,1 procent tot bijna 309 miljoen stuks.

Onderzoeksbureau Gartner, dat de cijfers donderdag publiceerde, verwacht ook groei in het vierde kwartaal.

De grote fabrikanten zullen niet volledig profiteren van het herstel van de vraag. Gartner merkt op dat de handel in kopieën van populaire merken, onder namen als Mokia, toeneemt, ook buiten China, zo stelt de marktonderzoeker. Dit jaar zullen er op de grijze markt zo'n 150 miljoen telefoons zijn verkocht, meer dan bijvoorbeeld een fabrikant als LG dit jaar naar verwachting afzet.

Smartphone
De smartphonemarkt groeit ook nog steeds. Afgelopen kwartaal steeg de verkoop van geavanceerde telefoons met bijna 13 procent tot 41 miljoen stuks. De iPhone van Apple haalde in West-Europa de Blackberry van Research In Motion (RIM) voor het eerst in, aldus Gartner.

Apple en RIM behoren niet tot de vijf grootste mobieltjesfabrikanten ter wereld. Nokia is marktleider met een aandeel van bijna 37 procent. Samsung is nummer twee (19,6 procent). LG bezet de derde positie (10 procent). Motorola en Sony Ericsson hebben in een jaar tijd hun marktaandeel bijna zien halveren, tot ruim 4 procent.