AMSTERDAM - De Nederlandse startup Nimbuzz is nu zélf voip-provider. Eerder bouwde Nimbuzz de software rondom al bestaande chat- en voip-diensten.

Sinds maandag verkoopt Nimbuzz credits voor NimbuzzOut, dat tegen gunstige tarieven bellen vanaf internet naar vaste en mobiele nummers mogelijk maakt. NimbuzzOut is beschikbaar voor Symbian en de iPhone en iPod Touch. Andere mobiele platformen volgen snel, zegt Nimbuzz.

Voip via 3G op de iPhone blijft echter onmogelijk. De sofware van Nimbuzz is er wel klaar voor, maar Apple staat dit niet toe.

Commerciële stap
Volgens Tobias Kemper van Nimbuzz is een eigen voip-dienst een logische commerciële stap. Nimbuzz heeft wereldwijd 10 miljoen accounts, dus veel potentiële klanten voor betaald internetbellen. "Het is de eerste stap in het te gelde maken van onze dienst."

Nimbuzz belooft tot wel 95 procent lagere tarieven dan traditionele internationale mobiele telefonie. Ook zegt Kemper dat NimbuzzOut goedkoper is dan wanneer je een belt met SkypeOut.

Mobiel
Naar vaste en mobiele nummers bellen via Nimbuzz was al langer mogelijk, via SkypeOut en andere SIP-partners. Dat blijft gewoon bestaan naast NimbuzzOut. Kemper: "Het is aan de gebruiker welke dienst hij of zij kiest."

Nimbuzz werd in juli 2009 door TechCrunch uitgeroepen tot beste mobiele startup. Nimbuzz is ook beschikbaar als desktopsoftware voor Mac en pc en als webapplicatie. In september opende de startup kantoren in Groot-Brittannië en de VS.