Moeten consultants worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep? En wat als dit niet gebeurt?

Door Loren Kruseman | ASI Consulting

Nu kinderen en zwangere vrouwen opgeroepen zijn voor de prik tegen de Mexicaanse griep, lijkt de volgende risicogroep alweer in beeld voor vaccinatie.

Het betreft een beroepsgroep waarbinnen de kans relatief klein is dat er slachtoffers vallen als gevolg van het virus. Maar áls ze vallen, zijn de gevolgen groot. Het gaat inderdaad om de beroepsgroep van consultants. Wat te doen als die in één keer wegvallen binnen uw organisatie? U kunt zich daarvoor behoeden. Door consultants te gebruiken waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn.

Risicogroepen
Minister Klink heeft royaal ingekocht. En oriënteert zich op de afzetmarkt van vaccins. Welke vraag leeft er? Welke marktsegmenten zijn te onderscheiden? (na het economisch denken in de zorg lijkt er zowaar een marktetingdenken te ontstaan; daarover in een andere column wellicht meer). Die marktsegmenten heten risicogroepen vanwege de grote risico's op slachtoffers bij besmetting met het virus.

Nu zijn consultants over het algemeen fitte jongens en meiden. Ze hebben elke dag veel rustmomenten in de file, nemen voldoende voedingsstoffen tot zich hun zakendiners, en komen door gebrek aan vakantiedagen maar weinig in aanraking met tropische ziekten en hygiëneproblemen.

Wisselende contacten
Toch vormen zij wel degelijk een risicogroep. Zij onderhouden immers wisselende contacten met vele klanten en steken hun neus in andermans zaken. Daar ligt de kans op besmetting. En de potentiële gevolgen bij deze kans maken het risico bij besmetting van consultants pas echt groot.

Want wees eens eerlijk: ook in uw organisatie worden sleutelposities ingevuld door externen. Omdat ze netjes hun deadlines halen. Klantgericht werken. Geen politieke spelletjes spelen (alleen commerciële - maar die doorziet u wel). En onpartijdig zijn in historische vetes en andere sentimenten die het werk in uw organisatie bemoeilijken. U moet er niet aan denken dat die goede werkers plotseling wegvallen.

Sporthallen vol krijtstreep
Zien we komende maanden dus alle leasewagens rond de plaatselijke sporthal staan, waar de GGD er lustig op los prikt in de tengere witte bovenarmen die normaal nooit onder de krijtstreep vandaan komen?

Wie weet. Maar als u slim bent laat u het zover niet komen. Want die consultants in uw organisatie hadden toch ook een nadeel. Ja, dat uurtarief…(hoewel dat nog relatief meevalt als je alle kosten van vaste werknemers in een uurtarief zou verrekenen, maar eerlijk is eerlijk; een consultant kost veel geld)

De consultant onmisbaar?
Dus u neemt de gelegenheid te baat om zich te bezinnen op waar u nu eigenlijk consultants voor wilt inzetten. Het zou zomaar kunnen dat u vanaf dat moment de sleutelposities in uw organisatie toch weer invult met uw eigen mensen.

En met het budget dat vrijkomt zorgt u ervoor dat ze op de juiste momenten ondersteund worden door een goeie consultant. Die laat zien hoe je een kritische analyse maakt, daar een positief advies op baseert, welke vervolgens echt in praktijk gebracht wordt met de gewenste (gedrags)verandering. Een consultant die uw mensen inspireert door ze te laten ervaren dat je als interne medewerker je eigen organisatie ook kunt 'challengen'. Een consultant, kortom, die zich niet onmisbaar maakt.

Zo bent u van uw 'risicogroep' af. En kunnen consultants zich richten op datgene waar ze goed in zijn: toegesneden manieren ontwikkelen om klanten te begeleiden bij organisatieverandering.

Loren Kruseman is consultant bij ASI Consulting