SACRAMENTO - Naast Californië, stevenen nog eens negen Amerikaanse staten af op een financiële ramp. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Center, dat woensdag naar buiten is gebracht.

De onderzoekers hebben alle Amerikaanse staten met elkaar vergeleken op zes punten, die gezorgd hebben voor de financiële ellende waarin Californië verkeert. Het gaat dan onder meer om begrotingstekorten, werkloosheid en het aantal woningen dat gedwongen verkocht moet worden omdat mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Californië
Samen met Californië vormen Arizona, Rhode Island, Michigan en Oregon de top vijf. Arizona kampt met een enorm begrotingstekort van 41 procent, Rhode Island doet het op alle punten slecht. In Michigan en Oregon is de economie teveel afhankelijk geweest van één soort industrie, respectievelijk de auto-industrie en de hout- en computerchip-sector.

Ook Nevada, Florida, New Jersey, Illinois en Wisconsin staan in de top tien. In Nevada is de overheidskas minder goed gevuld, doordat minder mensen geld hebben om te gokken. Florida kampt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog met een krimpende bevolking. Het begrotingstekort is in Illinois opgelopen tot een ruime 47 procent.

Volgens het onderzoeksinstituut is er een aantal oorzaken dat heeft geleid tot problemen in al deze staten. Zo zou er sprake zijn van onevenwichtigheid, waardoor één sector de hele economie heeft kunnen beïnvloeden. Ook geven de staten meer uit dan ze binnenkrijgen. Daarnaast hebben ze te weinig slagkracht om in te grijpen, bijvoorbeeld door beleidsbeslissingen die voorafgaand aan de crisis zijn genomen.

Besluiteloosheid
Tenslotte is in veel staten een deel van de crisis te wijten aan besluiteloosheid. In veel gevallen zijn belangrijke beslissingen volgens de onderzoekers vooruit geschoven. Zo werd in Californië een voorstel om de belastingen te verhogen door parlementariërs afgewezen. In New Jersey werd besloten om de problemen op te lossen met een lening, waardoor de overheidsschuld een recordhoogte bereikte.

De problemen op staatsniveau kunnen voor Amerika in het geheel uiteindelijk ook een groot probleem vormen, stelt het Pew Center. De tien staten zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een derde van de Amerikaanse inkomsten. De maatregelen die nodig zijn, zoals hogere belastingen en bezuinigingen, kunnen het economisch herstel van het land vertragen.