DEN HAAG - Voorzitter Loek Hermans van ondernemersorganisatie MKB Nederland wordt ''het boegbeeld'' van de kredietdesk die ondernemers moet helpen bij het krijgen van leningen.

Dat maakte minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag bekend tijdens de Nationale Stop de Crisis Dag in Den Haag.

De kredietdesk is door Van der Hoeven samen met banken en ondernemersorganisaties opgericht. Vooral bedrijven in het midden- en kleinbedrijf ondervinden moeilijkheden bij het loskrijgen van kredieten. Hermans moet de kar gaan trekken, net zoals Hans de Boer destijds deed bij de taskforce jeugdwerkloosheid.

Beleggers
Van der Hoeven laat onderzoeken of het mogelijk is institutionele beleggers bij de kredietverlening aan ondernemers in het midden-en kleinbedrijf in te schakelen. ''Dan krijg je naast de banken een tweede circuit'', zei zij.

Veel ondernemers klagen dat zij problemen tegenkomen bij het loskrijgen van leningen bij banken. Die zijn in de huidige crisis terughoudend met het verstrekken van krediet.

Geld
De Nationale Stop de Crisis Dag, een initiatief van ondernemer Henk Keilman, was ook vooral bedoeld om banken op te roepen gezonde bedrijven niet in de kou te laten staan en over de brug te komen met geld.

Van der Hoeven riep op haar beurt de circa honderdvijftig aanwezige ondernemers op ook zelf meer initiatief te nemen. Zij wees er in dat verband op dat er tot nu 1800 keer gebruik is gemaakt van de mogelijkheid leningen met overheidsgarantie af te sluiten. ''Veel te weinig'', aldus de CDA-minister.