BRUSSEL - Nederland moet zijn begrotingstekort in 2013 onder de EU-limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product hebben gebracht. Dat heeft de Europese Commissie woensdag besloten.

Minister Wouter Bos van Financiën had de maatregel al verwacht. Hij sprak dinsdag van een ''uitdagende termijn, maar niet bij voorbaat onmogelijk''.

Diverse andere lidstaten kregen woensdag een deadline opgelegd waarbinnen ze hun overheidsfinanciën moeten saneren. De meeste EU-landen hebben veel geld in de noodlijdende economie gepompt om de crisis te bestrijden, waardoor hun tekorten fors zijn opgelopen.

Stabiel
Europees Commissaris Joaquin Almunia (Monetair Beleid) onderstreepte woensdag dat de tekorten weer zo snel mogelijk onder de afgesproken grens moeten. Het Europese plafond van 3 procent dient om de euro stabiel te houden.

Voor onder meer Duitsland en Frankrijk hanteert de Europese Commissie eveneens 2013 als termijn waarop het tekort onder het EU-maximum moet komen. Andere lidstaten, zoals Italië en België moeten dat al een jaar eerder voor elkaar hebben gebracht. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland, waar de tekorten heel sterk zijn gestegen, krijgen tot 2014 de tijd.

Griekenland, dat niet alleen het tekort tot ruim 12 procent heeft laten oplopen maar dat zijn situatie aanvankelijk ook veel te rooskleurig voorstelde, krijgt een procedure aan zijn broek. Die kan uiteindelijk eindigen in een sanctie. Het zou voor het eerst in de geschiedenis zijn dat dat wapen wordt gebruikt.