AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van 24.000 euro opgelegd aan financieringsmaatschappij GMAC Nederland. Dat maakte de toezichthouder op de financiële markten woensdag bekend.

De boete is opgelegd omdat GMAC in de periode van 1 juli 2008 tot 26 februari 2009 bij de acceptatie van aanvragen voor consumptief krediet beoordelingscriteria hanteerde die onvoldoende gericht waren op het voorkomen van overkreditering.

''Het acceptatiebeleid van een aanbieder van krediet moet erop gericht zijn overkreditering van de consument te voorkomen'', aldus de AFM.

Leennorm
GMAC houdt zich niet aan de leennorm. Dat is het maximale bedrag het bedrag wat volgens de brancheregels altijd over moet blijven voor dagelijkse uitgaven. Dit bedraagt momenteel 15 procent van het netto inkomen na aftrek van de woonlasten en een vast bedrag (de basisnorm) afhankelijk van de persoonlijke situatie (getrouwd, kinderen).

De kredietverlener telt ook het vakantiegeld en huur- en zorgtoeslagen van klanten op bij de basisnorm, waardoor de leennorm onder de 15 procent duikt en er meer geleend kan worden dan toegestaan.