AMSTERDAM - Fritz Henderson, de baas van autoconcern General Motors, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor de onrust rondom de overname van dochteronderneming Opel. Dat deed hij dinsdagavond in een interview op de Duitse televisie.

"Wij betreuren zeer hoe het de laatste weken gelopen is. Het was niet ons doel om iemand te verrassen, hoewel we weten dat we dat wel hebben gedaan."

Vorige week werd bekend dat General Motors alsnog afzag van de verkoop van Opel aan het Canadese Magna en de Russische staatsbank Sberbank. Het Amerikaanse autoconcern wil zijn dochteronderneming toch behouden "gezien de verbeterende omstandigheden voor GM en het belang van Opel voor de internationale strategie van GM."

Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel veroordeelde de manier van handelen van General Motors.

Henderson zegt in het interview zeer dankbaar te zijn voor de staatssteun die het ontving van Duitsland. Zonder die lening, had het bedrijf het niet gered. "Een faillissement van Opel is nu niet meer waarschijnlijk", aldus de topman.

Magna
Magna gaat 100 miljoen euro eisen van General Motors voor de gestaakte overnameprocedure. Dat zei een topman van het bedrijf gisteren in Duitse media. Als reden voert de Canadese auto-onderdelenfabrikant aan dat het veel geld heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van een reddingsplan, een plan waarop General Motors nu zelf kan voortborduren.

Dinsdag zei een woordvoerder van de Russische Sberbank al dat het juridische stappen tegen GM overweegt.