LEIDSCHEDAM - De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) begint rechtszaken tegen zeven gemeenten wegens de reclameheffing die zij winkeliers opleggen. Een woordvoerder van de RND heeft dit woensdag gezegd.

Het gaat om Goes, Doetinchem, Uden, Helmond, Horst aan de Maas, Maastricht en Veendam. Volgens de raad zijn de winkeliers boos over de heffing omdat niet is gekeken of er voldoende draagvlak is bij ondernemers.

Protest
Steeds meer kleinere ondernemers protesteren tegen de reclamebelasting, nu deze alleen is afgestemd met een delegatie van de lokale ondernemersvereniging. De ondernemersverenigingen vertegenwoordigen slechts een klein deel van de winkeliers, aldus de RND.

Winkeliers zien de heffing dan ook als een verplichte contributie. In een aantal gemeenten komen de winkeliers inmiddels in opstand. In Hoorn en Helmond halen ze uit protest al zo veel mogelijk reclames en vlaggen van de gevels.

Referendum
De detailhandelsraad vindt dat gemeenten eerst een referendum moeten houden onder winkeliers. Dat gebeurt ook al onder de wet Bedrijven Investeringszones (BIZ), waarbij gemeenten een lokale heffing kunnen invoeren als de meerderheid van de bedrijven daarmee instemt. Gemeenten lappen dat nu aan hun laars door zelf een reclamebelasting op te leggen, aldus de RND.

Inmiddels hebben veertig gemeenten zo'n reclamebelasting ingevoerd. Nog eens twintig zijn van plan deze in te voeren. De opbrengst wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het onderhoud in een winkelgebied of verlichting in de winkelstraten rond de feestdagen.