AMSTERDAM - De Nederlandse economie verdient steeds meer aan het buitenland. Dat bericht het Ministerie van Economische Zaken woensdag op basis van een onderzoek van het CBS.

Buitenlandse bedrijven blijken goed voor 15 procent alle banen, 30 procent van de economische omzet en 21 procent van de investeringen in Nederland. Ook zijn ze verantwoordelijk voor 22 procent van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling, zo blijkt uit de Internationaliseringsmonitor (pdf) 2009.

Het MKB (bedrijven kleiner dan 250 werknemers) was in 2007 goed voor 42 procent van alle export, gevolgd door 34 procent door grote ondernemingen.

Salaris
Het salaris bij buitenlandse bedrijven lag in periode 2001-2005 gemiddeld 15 procent hoger dan bij Nederlandse ondernemingen. Buitenlandse concerns zijn productiever en werknemers blijven er gemiddeld ook langer werken.

Verder zijn die bedrijven volgens het CBS beter in het scholen en het laten doorgroeien van personeel. Wel draaien de werknemers daar langere dagen en meer overuren.

"Globalisering is niet abstract of ongrijpbaar, en het levert Nederland ook veel goeds op", aldus staatssecretaris Frank Heemskerk tijdens de presentatie van het onderzoek.

China
Opkomende markten als China en India worden steeds belangrijker voor Nederland. De zestien door het CBS genoemde landen zijn samen verantwoordelijk voor 19 procent van de Nederlandse import en 9 procent van de export.

Nederland exporteert, vergeleken met andere Europese landen, minder naar opkomende landen. Dat komt volgens het CBS doordat Nederlandse exportproducten over het algemeen minder geschikt zijn voor deze landen.