DEN HAAG - De Nederlandse industrie heeft zich de afgelopen maanden enigszins hersteld. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemiddelde dagproductie lag in september nog altijd 8 procent lager dan een jaar eerder. Die daling was echter minder fors dan in augustus, toen 9 procent minder geproduceerd werd dan in het voorgaande jaar. In de eerste helft van dit jaar lag de productie gemiddeld 13 procent lager dan in de eerste helft van 2008.

In augustus en september produceerde de Nederlandse industrie, na correctie voor seizoeninvloeden, 2 procent meer dan in de maanden juni en juli.

Transport
De omzet van van de ondernemers in de industrie lag in september 21 procent lager dan een jaar eerder. Daarmee was de daling net als in de drie voorgaande maanden iets kleiner dan in de maand ervoor.

Op de binnenlandse markt was de omzet 18 procent lager dan in september 2008, op de buitenlandse markt werd 24 procent minder omzet behaald.

De transportmiddelenindustrie ging het meest achteruit. De productie lag in deze branche in september 34 procent lager dan een jaar geleden; de omzet nam met 42 procent af. De voedings- en genotmiddelenindustrie hield de schade het meest beperkt. De productie daalde er met 2,5 procent ten opzichte van september 2008. De omzet ging met ongeveer 6 procent achteruit.