Als professional organizer begeleid ik veel zelfstandig ondernemers in hun ondernemerschap. Administratie, werkplekorganisatie, informatieverwerking (e-mail!), timemanagement en focus in het ondernemerschap zijn daarbij toch wel de grootste aandachtspunten.

Op deze manier heb ik inmiddels al vele ondernemers geholpen bij het creeren van een solide basis, die rust en overzicht brengt, tijd en energie oplevert en die een veel professionelere uitstraling mogelijk maakt. Extreme-makeover Work edition.

In de meeste gevallen gaat het hierbij om individuele begeleiding. Samen met een ondernemer val ik stapels administratie aan,  gaan we uitpuilende inboxen te lijf, worden werkruimtes getransformeerd en leer ik ondernemers vriendschappen te sluiten met actielijst en agenda. De kracht van het organizen zit hem daarbij niet alleen in het leren hoe je iets moet doen, maar juist ook in het tot actie overgaan. Samen aan de slag!

Trainingen
De laatste tijd ben ik me naast individuele begeleiding ook meer aan het focussen op het verzorgen van trainingen. Trainingen hebben een aantal voordelen, zo kun je meerdere mensen tegelijk begeleiden waardoor je de kosten voor de deelnemers kunt drukken. Ook kun je gebruik maken van de energie die door een ruimte stroomt wanneer mensen samen aan het ploeteren zijn. Dat is leuk en effectief voor zowel trainer als trainee.

Om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij leren blijft, maar dat er ook daadwerkelijk iets op de werkvloer veranderd, hebben mijn trainingen naast een plenair informatief deel, altijd een actief middagprogramma.

De deelnemers gaan daarin onder begeleiding van ondergetekende, de strijd aan met archieven, inboxen, bureaulades en nog veel meer. Bij in-company trainingen in grotere bedrijven is dit geen probleem, de werkvloer is dichtbij en de motivatie groot. Voor de grap zou je eens op een Montas-middag door de ramen van zo’n bedrijf moeten gluren; een en al bedrijvigheid!

Ondernemers
Nu leek het me interessant om ook een training voor kleine ondernemers op te gaan zetten. Het is alleen nogal lastig om al die kleine bedrijven naar een trainingslocatie te verhuizen. Vandaar dat ik dit idee in de vorm van een embryo een tijdje geleden in de vriezer had gezet.

Een paar weken geleden echter, tijdens een acquisitie-marketing training, moest ik toch echt tot de conclusie komen dat de combinatie van ondernemerschap en training mij bijzonder na aan het hart ligt. Tijd dus om het embryo uit de vrieskast te halen en zwanger te raken van dit idee.

Geboorte
Er brak een tijd aan van foliumzuur, augurken met slagroom en ritjes naar de chocoladeafdeling van de benzinepomp midden in de nacht. Overgevoeligheid, dikke enkels en onredelijkheid ten top. Maar niets voor niets, want vorige week was het moment dan ook daar: de geboorte van een training. Extreme makeover ZZP. Met tranen in de ogen aanschouwde ik dit wonder.

De burgerlijke stand was nog niet zo enthousiast over deze naam, dus daar moet ik nog even over nadenken. De komende tijd ga ik mij in ieder geval gewapend met beschuit en muisjes op de PR storten. De geboortekaartjes staan boven aan de lijst.

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Voor meer informatie: www.montasordening.nl