SCHIEDAM - SBM Offshore gaat nieuwe aandelen uitgeven om toekomstige groei te financieren. De toeleverancier aan de offshore olie-industrie anticipeert daarmee naar eigen zeggen op herstel van de activiteiten in de sector.

''We denken dat het niveau van activiteiten op de middellange tot lange termijn terugkeert tot dat van voor de daling van de olieprijs",', aldus SBM-topman Tony Mace dinsdag.

SBM Offshore is afhankelijk van investeringen van grote oliemaatschappijen in oliewinning op zee. Vorig jaar piekte de olieprijs tot recordhoogte en profiteerde SBM van het hoge investeringsniveau van de grote olieconcerns. Sindsdien is de olieprijs onder invloed van de recessie gehalveerd.

''Na een lange periode zonder orders hebben we in de afgelopen tijd twee belangrijke orders geboekt. We verwachten op de korte termijn nog een grote order binnen te halen'', aldus Mace.

Verwatering

SBM geeft maximaal 13,9 miljoen nieuwe aandelen uit, ofwel tot 9,2 procent van de totaal uitstaande aandelen. Voor bestaande aandeelhouders betekent dit een verwatering van de waarde van hun aandeel.

SBM Offshore handhaafde dinsdag de verwachting dat de winst dit jaar op ongeveer hetzelfde niveau zal uitkomen als vorig jaar.

De omzet komt dit jaar uit op ongeveer 2,9 miljard dollar, na een daling van 4,5 procent tot 2,13 miljard in de eerste negen maanden van dit jaar.

Het orderboek van SBM had per 30 september een waarde van 9 miljard dollar. Eind september vorig jaar was de waarde 9,7 miljard dollar.