NAIROBI - Er is geen sprake van vertraging bij de aanleg van een enorm windmolenpark in Kenia. Dat heeft Carlo van Wageningen, voorzitter van de raad van bestuur van het Lake Turkana Wind Power consortium, gezegd in reactie op een bericht in de krant Daily Nation.

De Keniaans-Nederlandse onderneming wil in het noordwesten van het Afrikaanse land 365 windmolens plaatsen met een totale capaciteit van meer dan 300 megawatt.

Het park moet via een gloednieuwe en 428 kilometer lange elektriciteitsleiding worden verbonden met het bestaande elektricteitsnet.

Investeringskosten
In de zomer van 2011 moet het project klaar zijn. De totale investeringskosten bedragen ruim 600 miljoen euro. ''Kenia is nu voor driekwart van de energiebehoefte afhankelijk van waterkrachtcentrales en dat is een groot probleem in periodes van droogte, zoals in de afgelopen twee jaar'', schetst Van Wageningen de noodzaak voor alternatieve energiebronnen.

''Veel stuwmeren zijn leeg en de autoriteiten hebben de afgelopen maanden noodgedwongen besloten tot rantsoenering van de elektriciteitsvoorziening.''

De Daily Nation, een van de toonaangevende kranten in Kenia, meldde maandag dat het project kampt met problemen. De onderhandelingen met een belangrijke partner zouden zijn stukgelopen, waardoor een vertraging van meer dan een jaar zou ontstaan.

Afgevallen
''We praten met vier grote partijen over samenwerking in ons project, en van hen is er inderdaad één afgevallen omdat we het niet eens werden over bepaalde aspecten'', aldus Van Wageningen. ''Maar van een probleem is geen sprake. We zijn op het moment de finale onderhandelingen aan het afronden met een groot internationaal bedrijf, dat veel expertise heeft op het gebied van windenergie.''

Volgens Van Wageningen loopt de aanbestedingsprocedure voor het project al. Het windmolenpark en de elektriciteitsleiding worden vrijwel tegelijkertijd aangelegd.

Zodra de windmolens zijn geplaatst aan de boorden van het Turkanameer beschikt Kenia over het grootste windmolenpark van Afrika. Windkracht levert dan een kwart van de totale elektriciteit in het land, terwijl ook buurlanden ervan kunnen profiteren.

Kenia geldt als de economische grootmacht van Oost-Afrika. De bevolking van nu ongeveer veertig miljoen mensen groeit snel, en daarmee ook de vraag naar elektriciteit.