DÜSSELDORF - De Nederlandse beheerder van hoogspanningsnetwerken Tennet heeft in Duitsland een grote slag geslagen. Het bedrijf, voor 100 procent in handen van de Nederlandse overheid, neemt het netwerk van de Duitse energiegigant Eon over.

De koopsom bedraagt voorlopig 1,1 miljard euro. Het definitieve bedrag wordt vastgesteld bij de afronding van de overname, zo hebben beide partijen dinsdag bekendgemaakt. De overeenkomst was maandag al grotendeels uitgelekt via de Duitse media.

Volgens Tennet gaat het om de eerste grensoverschrijdende samenvoeging van hoogspanningsnetwerken. Het bedrijf stelt dat de combinatie diverse voordelen biedt, onder meer voor de prijsvorming van elektriciteit en voor de balans op het netwerk.

Hoogspanningsnetwerken
Door de overname krijgt Tennet er in één klap 10.700 kilometer aan hoogspanningsnetwerken bij. De beheerder beschikt zelf over een netwerk van ongeveer 9000 kilometer.

Het transportnetwerk van Eon, dat nu de naam Transpower draagt, bevindt zich in een gebied van 140.000 vierkante kilometer, van Noord-Duitsland tot aan Beieren.

Het Duitse energieconcern was vorig jaar met eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) overeengekomen dat het zijn transportnetwerk zou afstoten. Eon was door diverse overnames te machtig geworden op de Europese energiemarkt.

Investeren
Tennet moet de komende jaren ook fors investeren in het netwerk van Eon. Volgens topman Mel Kroon gaat het om een bedrag van ongeveer 3 miljard euro in tien jaar.

De investeringen in Duitsland komen bovenop de 3 miljard euro die Tennet wil steken in uitbreiding en verbetering van het Nederlandse netwerk.

Kroon verwacht geen problemen met de financiering. ''We hebben daar goed naar gekeken. Onze financiële positie wordt niet bedreigd. Wij hebben laten zien voldoende winstgevend te zijn in een gereguleerde omgeving.''

Van der Hoeven
Tennet-topman Mel Kroon sprak van ''een fantastische stap in de ontwikkeling van een Europese markt voor elektriciteit''. Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) steunt de overname. De integratie van de netwerken is volgens haar ''belangrijk voor het waarborgen van leveringszekerheid en het verder verbeteren van de werking van de elektriciteitsmarkt''.

Tennet is al enige tijd aan het uitbreiden. In Nederland zijn de afgelopen jaren regionale hoogspanningsnetten gekocht. Ook is het bedrijf bezig met nieuwe verbindingen met het buitenland. Zo is er al een verbinding met Noorwegen gerealiseerd en is er een in aanleg met het Verenigd Koninkrijk. Ook een vierde verbinding met Duitsland zit in de planning.

Uitbreiding
Tennet maakte vorige maand bekend de komende jaren ten minste 3 miljard euro te willen investeren in uitbreiding en verbetering van zijn netwerk.

Voor de financiering van de overname van het netwerk van Eon heeft Tennet afspraken gemaakt met de banken ING en Royal Bank of Scotland. Het bedrijf verwacht geen problemen met de mededingingsautoriteiten. Afronding van de overname is begin 2010 voorzien.