MANNHEIM - Analisten en institutionele beleggers zijn in november opnieuw somberder geworden over de Duitse economie dan een maand eerder.

De ZEW-index, waarmee het vertrouwen wordt gemeten, daalde van 56 punten in oktober naar 51,1 punten. Dat is het laagste niveau in vier maanden, zo maakte het onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend.

Het cijfer viel tegen. Analisten rekenden op een stand van 55 punten. In oktober nam het vertrouwen in de Duitse economie ook al af. Volgens het ZEW-instituut is de opwaartse trend in de economische verwachtingen op het moment onderbroken.

Kleine stapjes
De marktkenners verwachten volgens het ZEW dat het economisch herstel slechts in kleine stapjes zal doorzetten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 278 analisten en investeerders.

De investeerders zijn volgens het ZEW bang dat het economische herstel in Duitsland zal worden gehinderd door het aflopen van stimuleringsmaatregelen. Ook maken ze zich zorgen dat de oplopende werkloosheid in Duitsland het economische herstel onder druk zal zetten.

Op de Europese effectenbeurzen werd met teleurstelling gereageerd op het cijfer. De beursgraadmeters in Europa zakten licht weg na de bekendmaking van de ZEW-index.