DEN HAAG - Het aantal faillissementen in Nederland neemt af. In oktober werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vijfhonderd faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken.

Dat zijn er 130 minder dan in de maand september. Vergeleken met een jaar eerder was het aantal bedrijven dat over de kop ging, nog wel flink hoger. Het meest opvallende faillissement in de maand oktober was dat van DSB.

Het CBS neemt eenmanszaken niet mee in de telling. Volgens hoofdeconoom Michiel Vergeer van het CBS steeg het aantal eenmanszaken dat in de eerste negen maanden van dit jaar failliet ging, wel maar minder dan bij bedrijven het geval was.

Rechtbank
Het aantal faillissementen in de periode van een maand wordt volgens het CBS in hoge mate bepaald door het aantal zittingsdagen van een rechtbank. Daarom is het beter om te kijken naar het gemiddelde over drie maanden. Wanneer daarnaar wordt gekeken, kwam het aantal faillissementen in oktober uit op 550. In de zes maanden ervoor schommelde dat aantal rond de zeshonderd.

''Maar er waren in oktober nog altijd veel meer faillissementen dan in oktober vorig jaar, toen het aantal uitkwam op 341'', aldus Vergeer. ''Dat is een stijging van bijna 50 procent.''

Het goede nieuws is dan toch dat in de eerste kwartalen van het jaar nog sprake was van een verdubbeling van het aantal zaken dat kopje onder ging, ten opzichte van een jaar eerder. ''De vaart is er duidelijk uit.''