In Hilversum maakte gisteren de televisiewereld tijdens de HD dagen een nieuwe tussenbalans op. HDTV heeft zich inmiddels over heel Europa verspreid.

Door Robert Bitter | Logica

Er zijn echter grote verschillen in penetratie en Nederland is niet meer dan een middenmoter. Waar ligt dat aan en wordt HDTV binnenkort gewoon?

Veel mensen betalen extra voor de aanschaf van een full HD of HD ready televisie, maar kijken niet naar HD. In Europa wordt slechts op 12 procent van de 75 miljoen HDTVs ook daadwerkelijk naar HD gekeken.

In Nederland is dat nog iets minder. Uiteindelijk komt er zo maar in ongeveer 6,5 procent van alle Nederlandse huishoudens HD op het scherm. In Engeland en Frankrijk, de HDTV koplopers, is dat dubbel zo veel. Daarentegen moet je in Duitsland, Italië en Spanje de HD-kijkers met een kaarsje zoeken.

Ingewikkeld
Het valt ook niet mee om HD te kijken. HDTV is ingewikkeld. Er is verschil tussen HD ready en full HD. Aanbieders gebruiken verschillende codeermethodes waardoor niet alle decoders uitwisselbaar zijn. En hoewel de SCART kabel wel past, moet je hem niet gebruiken want zonder HDMI verbindingen, geen HD.

HD kanalen zijn te ontvangen via satelliet en kabel, maar niet via Digitenne. Volgend jaar komt er ook HD via IPTV, dus over 'de telefoonlijn'. Of dat helemaal dezelfde kwaliteit zal hebben, valt echter nog te bezien. Wat je precies in HD kunt ontvangen en of je ervoor moet betalen, hangt af van je leverancier.

Ziggo biedt een aantal HD kanalen in het standaardpakket, bij UPC moet je altijd een pluspakket afnemen. Maar alleen UPC biedt RTL HD. En de primeur voor Net 5 in HD krijgt CAIWAY. Tenslotte blijken niet alle 'HD-uitzendingen' echt hoge definitie te bieden omdat er soms 'opgepiepte' standaardresolutie wordt aangeboden. Sterker nog, experts kunnen zoveel niveaus van HD onderscheiden dat de BBC voor eigen gebruik besloot een strakke definitie vast te leggen.

Betaaltelevisie
Gezien die complexiteit is het niet toevallig dat juist de landen waar betaaltelevisie populair is hogere HD percentages laten zien. Exploitanten als Sky in Engeland en Canal Plus in Frankrijk zitten zowel in de productie van televisie als in de distributie. Beschikbaarheid van HD content en distributie van HD decoders konden zij goed parallel opbouwen. De consument krijgt een geïntegreerd aanbod. Het helpt daarbij enorm dat consumenten ook gewend zijn om voor content te betalen.

Achteraf verbaast het niet dat het met HD kijken een stuk minder snel is gegaan dan oorspronkelijk gedacht. Maar misschien dat nu dan toch echt de versnelling zal inzetten. Alle publieke zenders zijn inmiddels met HD gestart, de commerciële zenders komen ook in beweging en ook het aantal HD themakanalen neemt toe.

Minstens even belangrijk: het merendeel van de nu verkochte televisies heeft een ingebouwde HD decoder. Wat in UPC gebied overigens niet helpt. Voor anderen zal afscheid van de settopbox en de extra afstandbediening niet zwaar vallen. Intussen werkt de industrie al weer aan Super HD en plant de BBC om de volgende Olympische Spelen in driedimensionaal formaat te gaan opnemen. Misschien een goed idee om dat nog even te verzwijgen.

Robert Bitter is Principal Consultant bij Logica Management Consulting