BRUSSEL - Griekenland zou wel eens de eerste EU-lidstaat kunnen worden die een sanctie krijgt opgelegd omdat het het overheidstekort hoger heeft laten oplopen dan toegestaan.

Vooral het feit dat de Grieken eerder hun situatie veel te rooskleurig hadden voorgesteld, heeft woede gewekt bij zowel de andere lidstaten als de Europese Commissie.

De nieuwe Griekse regering liet onlangs weten een tekort te hebben van circa 12 procent, het dubbele van wat haar voorganger beweerde. Een zo grote bijstelling van de cijfers is nooit eerder voorgekomen.

Besluit
De Griekse situatie wordt maandagavond besproken door de ministers van Financiën van de EU-landen die de euro hanteren. Een besluit valt voorlopig niet te verwachten, maar de sfeer zal verre van aangenaam zijn, voorspelt een Brusselse bron.

Minister Wouter Bos zei kort voor aanvang van de bijeenkomst met zijn EU-collega's dat er ''collectieve verbazing'' bestaat dat de Griekse cijfers tweemaal zo slecht zijn als eerder voorgespiegeld. Sancties tegen Griekenland sloot hij niet uit.

Overheidstekort
Formeel mag het overheidstekort van EU-lidstaten niet meer dan 3 procent bedragen. Door de economische crisis zitten momenteel vrijwel alle landen daar boven, en een aantal zeer fors. De Grieken wordt vooral kwalijk genomen dat ze met hun cijfers ''de boel hebben belazerd'', aldus de bron.

EU-lidstaten met een te hoog tekort kunnen volgens de spelregels bestraft worden met het stopzetten van EU-subsidies of zelfs boetes. Ondanks tal van overtredingen de afgelopen jaren is nog nooit naar dit wapen gegrepen.

Discussie
Volgens Bos zullen de EU-ministers van Financiën maandag en dinsdag een ''stevige discussie'' hebben over de hoge tekorten die zijn ontstaan doordat de lidstaten zo veel geld in de noodlijdende economie hebben gepompt.

De ministers zullen bespreken hoe die binnen afzienbare termijn tot ''redelijke omvang'' kunnen worden teruggebracht. Bos onderstreepte dat alle landen daarbij gelijk behandeld moeten worden, en dat grote lidstaten geen uitzonderingspositie mogen krijgen.