AMSTERDAM - De bestuurders van de wankelende luchtvaartmaatschappij Japan Airlines moeten in december afzien van hun salaris. Naast ceo Haruka Nishimatsu gaan nog 70 andere managers een karige maand tegemoet in de hoop op staatshulp, zo bericht persbureau AFP maandag.

Om de kosten verder te drukken krijgen 17.000 werknemers dit jaar geen bonus.

De grootste luchtvaartmaatschappij van Japan probeert met noodkredieten, ontslagen en het schrappen van vluchten in de lucht te blijven. Het bedrijf werd sinds 2001 al drie keer uit de brand geholpen door de Japanse regering en is mede daardoor zwaar beladen met schulden.

Management
Jaren van slecht management werden dit jaar verergerd door de economische crisis. Daarnaast werd JAL door de overheid lange tijd gedwongen om op slecht renderende luchthavens te vliegen, en kan het zijn pensioenlasten niet meer betalen.

Om in aanmerking te komen voor staatshulp zal het bedrijf volgend jaar waarschijnlijk moeten snijden in de oudedagvoorziening van zijn 9.000 gepensioneerden. Binnen drie maanden maakt de regering bekend of er een vierde ronde van staatshulp komt.

Een faillissement lijkt vooralsnog uitgesloten. JAL is 'too big to fail', zo gaf transportminister Seiji Maehara vorige week aan. Een bankroet zou zware gevolgen hebben voor de Japanse economie.

SkyTeam
De Nederlander Leo van Wijk, voorzitter van de luchtvaartalliantie SkyTeam, liet onlangs doorschemeren interesse te hebben om JAL op te nemen als partner. In SkyTeam maken bedrijven als Air France-KLM en Delta Air Lines afspraken over vliegprijzen en routes. Die partijen zouden zich met JAL toegang kunnen verschaffen tot de Japanse markt.

JAL is momenteel lid van Oneworld, met daarin onder andere American Airlines, British Airways en Qantas.