BUNNIK - De krimp van het Nederlandse leasewagenpark, die in het tweede kwartaal werd ingezet, houdt aan.

In het derde kwartaal bestond de vloot van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) uit 642.396 voertuigen, bijna 9000 minder dan in het tweede kwartaal van 2009. Dat betekent een afname van 1,4 procent, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de VNA.

Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar was sprake van een afname met 3,1 procent. ''Dit is het tweede kwartaal dit jaar waarin het leasepark van de VNA-leden licht krimpt. De economische situatie heeft dus duidelijk invloed op de omvang van de vloot, wat eerder al zichtbaar was in de terugloop van het aantal nieuw geregistreerde leasevoertuigen'', aldus VNA.

In de min
VNA-directeur Renate Hemerik verwacht dat de neerwaartse lijn de rest van het jaar zal doorzetten. ''Autoleasing en wagenparkbeheer lopen altijd een paar maanden achter de economie aan. Vanuit dat perspectief zullen we nog wel even in de min blijven'', aldus Hemerik.

Desondanks hoort zij alweer voorzichtige geluiden van optimisme vanuit de branche. ''Het verkrijgen van financiering voor leasemaatschappijen is wat makkelijker geworden en de verkoopopbrengsten van auto's stijgen iets'', stelt de VNA-directeur.