LONDEN - Nog maar weinig mensen denken dat het kapitalisme een goed systeem is. Dat blijkt uit een wereldwijde peiling van de Britse omroep BBC, die maandag naar buiten is gebracht.

Van de 29.000 respondenten in 27 landen stelde 11 procent dat het kapitalisme goed werkt. Het merendeel van de ondervraagden vindt dat het systeem hervorming nodig heeft. In 22 van de 27 landen wil het merendeel van de respondenten dat de welvaart eerlijker verdeeld wordt.

VS
In de Verenigde Staten en Pakistan heeft men het meeste vertrouwen in het kapitalisme: een op de vijf vindt dat het systeem goed werkt. In Frankrijk denkt echter 43 procent van de bevolking dat het kapitalisme gebrekkig functioneert. Dat is 38 procent in Mexico en 35 procent in Brazilië.

In alle landen, op Turkije na, zijn de ondervraagden voorstander van betere regulering door de overheid. Dat heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met de economische crisis van het afgelopen jaar. Velen vinden dat die te wijten is aan een gebrek aan controle.

Berlijn
De BBC deed de peiling twintig jaar na de val van de muur in Berlijn. Volgens de omroep is er sindsdien veel veranderd: in 1989 werd het kapitalisme nog gezien als hét systeem.

De onderzoekers vroegen verder of het goed is dat de Sovjet-Unie uit elkaar is gevallen. In Duitsland (79 procent), Groot-Brittannië (76 procent) en Frankrijk (74 procent) wordt dat inderdaad zo ervaren.

In andere delen van de wereld wordt daar heel anders naar gekeken. Zeker 70 procent van de Egyptenaren zegt de val van de Sovjet-Unie te betreuren. In India, Kenia en Indonesië zijn de meningen verdeeld.