DEN HAAG - Het ministerie van Financiën erkent dat er onduidelijkheid is over de aflossing van hypotheken met een spaardeel, na 2031. Dat heeft een woordvoerster van het departement zaterdag gezegd.

Hypotheekhouders die vanaf dat moment al dertig jaar renteaftrek hebben genoten maar bij wie hun hypotheek nog doorloopt, krijgen mogelijk de fiscus op hun dak.

Hypotheekrente
Het probleem draait om een maatregel die in 2000 werd ingevoerd. Die hield in dat mensen maximaal nog maar dertig jaar de hypotheekrente fiscaal mochten aftrekken. Volgens Financiën laat de toelichting van het wetsvoorstel uit 2000 echter ruimte voor verschillende interpretaties.

Hypotheekadviseurs gingen er tot nu toe van uit dat er een vrijstelling bestond over de opgebouwde polis (in box 1), ook als de hypotheekrenteaftrek niet meer geldt. Ze baseerden zich onder meer op een advies van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Heffing
Maar het staat niet vast of dit echt zo is. Het gaat om mensen die na 2001 een nieuwe of extra hypotheek namen terwijl ze voor die tijd al fiscale aftrek van de hypotheekrente genoten. Het gaat volgens hypotheekadviseur en publicist Jos Koets mogelijk om honderduizenden mensen. Zij riskeren volgens hem na 2031 een hoge fiscale heffing zodat ze hun huis niet kunnen afbetalen. Hij vindt dat de AFM met het mogelijk onjuiste advies een steek heeft laten vallen.

Een woordvoerster van Financiën zei zaterdag naar aanleiding van een bericht over deze kwestie in het AD dat het ministerie overleg hierover voert met de Belastingdienst. Het is de bedoeling te komen tot een oplossing die gunstig is voor de betrokkenen, zei ze. Ze kon niet zeggen hoeveel mensen hier mogelijk mee te maken krijgen.

Beleggingshypotheek
Volgens Koets gaat het niet alleen om spaarhypotheken maar om alle hypotheken waarbij in de zogeheten box 1 wordt gespaard voor de aflossing van het huis. Dat kunnen ook beleggingshypotheken zijn.

Hij hekelt dat Financiën nog steeds niet duidelijk is. Volgens hem heeft het departement eerder aan hemzelf gemeld dat de eigenwoningschuld wel degelijk in box 3 komt als de rente niet meer fiscaal aftrekbaar is. Box 3 is het eigen vermogen waarover belasting wordt geheven. Koets zegt dat de definitie van eigenwoningschuld moet worden veranderd.