AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) eist twee jaar gevangenisstraf en een geldboete van 1 miljoen euro tegen oud-directeuren René R. en Rob van de V. van trustkantoor TMF.

Het functioneel parket van het OM meldde dat vrijdag na de zitting bij de rechtbank in Amsterdam. De twee worden verdacht van belastingfraude.

Vennootschappen
R. en Van de V. zouden de fiscus voor ruim 4 miljoen euro hebben benadeeld. Dat deden ze volgens het OM door in het jaar 2000 privéaandelenportefeuilles over te brengen naar hun eigen vennootschappen. Hun vennootschap brachten ze daarvoor ieder ruim 10 miljoen euro in rekening.

Dat was volgens het OM ruim 7 miljoen euro te veel. In 2001 waardeerden de vennootschappen de aandelen praktisch helemaal af ten laste van de winst.

De directeuren zouden de transacties met hun vennootschappen hebben vastgelegd in valse overeenkomsten. De overeenkomsten zijn volgens het OM vervolgens vastgelegd in notariële aktes, die daardoor ook vals zijn. Op basis van deze valse stukken zouden verschillende belastingaangiften onjuist zijn gedaan.

Adviseuse
Ook een belastingadviseuse van de twee is verdachte in de zaak. Zij zou hebben geholpen bij het opstellen van diverse belastingaangiftes. Het OM eist voor haar een gevangenisstraf van 3 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 50.000 euro.

Hertoghs Advocaten, dat de twee oud-directeuren vertegenwoordigt, stelt in een reactie de beschuldigingen ongegrond te vinden en de strafeis buiten proportie. De advocaten voeren hiertegen bij de zitting komende maandag verweer.