AMSTERDAM - De markt voor smartphones blijft groeien. In het derde kwartaal hebben de gezamenlijke smartphonemakers een nieuw record in de boeken gezet, zo laat marktonderzoeksbureau IDC weten.

In totaal werden er 43,3 miljoen exemplaren verkocht, een stijging van 4,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Op kwartaalbasis bedroeg de groei 3,2 procent.

IDC verwacht dat smartphonemarkt harder zal groeien dan de mobieltjesmarkt in het algemeen. "Mensen verwachten meer van hun mobieltjes dan alleen telefonie", stelt een analist.

Android
Vooral mobieltjes met het besturingssysteem Android doen het goed. "Met de komst van diverse nieuwe op Android gebaseerde smartphones, zoals die van Motorola en HTC, heeft het systeem de kritische massa bereikt", vindt onderzoeker William Stofega. "De lancering van nieuwe mobieltjes met Android is de afgelopen maanden in een stroomversnelling terechtgekomen."

Nokia is met 16,4 miljoen exemplaren nog altijd marktleider. Vooral vlaggenschip N97 stuwt de verkoop van de mobieltjes van het Finse concern. Nokia heeft 37,9 procent van de mobieltjesmarkt in handen.

Research in Motion (RIM) is goed voor de tweede plaats. De Canadese producent van de BlackBerry blijft met een marktaandeel van 19 procent zijn grote concurrent Apple (17,1 procent) voor. Een jaar eerder had de iPhone-maker nog twee procentpunten voorsprong op RIM.

China
Volgens IDC zou de verkoop van de iPhone in China, die deze week van start is gegaan, tot een grotere verkoop kunnen leiden. Het bedrijf rekent op een half miljoen gebruikers in het land, maar analisten wijzen erop dat de prijs van het toestel eerst naar beneden zal moeten.

De vierde en vijfde plaats op de lijst zijn voor HTC en Samsung, die respectievelijk een marktaandeel van 5,6 en 3,5 procent hebben. Daarmee heeft Samsung zich teruggevochten in de top vijf.