WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in oktober met 190.000 banen afgenomen vergeleken met een maand eerder.

De werkloosheid steeg tot 10,2 procent, het hoogste niveau sinds april 1983. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

Analisten dachten dat de werkgelegenheid, exclusief de landbouwsector, met 175.000 arbeidsplaatsen zou krimpen in oktober. Er werd gerekend op een werkloosheidspercentage van 9,9 procent.

Ontnuchterend
''Dit is een ontnuchterend cijfer'', stelde de Amerikaanse president Barack Obama in een reactie. ''Hoewel we minder banen zijn kwijtgeraakt dan een maand eerder is ons werkloosheidscijfer nu gestegen tot boven de 10 procent. Dit onderstreept hoe groot de economische uitdagingen zijn die voor ons liggen'', aldus de president. In reactie op het werkloosheidcijfer zei Obama een wet te hebben getekend die werklozen langer recht geeft op een uitkering.

September
Het banenverlies over september werd herzien tot 219.000 van een eerder gemelde 263.000. De werkloosheid bedroeg die maand 9,8 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking.

Veel bedrijven vrezen een lange recessie en ontslaan personeel. Ook de Amerikaanse centrale bank verwacht dat de economie langere tijd zwak zal blijven en houdt de rente laag om de vraag de stimuleren.

De meeste banen verdwenen in oktober in de bouw (62.000) en in de industrie (61.000). De dienstensector werd 61.000 banen lichter. De strijd om het gouverneurschap in Virginia en New Jersey werd deze week mede beslist in het voordeel van de Republikeinen onder invloed van de onvrede over de oplopende werkloosheid.

De gemiddelde werkweek bleef in oktober onveranderd op 33 uur, terwijl het gemiddelde weekloon licht steeg tot iets meer dan 617 dollar (416 euro).

Dieptepunt
Na het faillissement van zakenbank Lehman Brothers vorig jaar liep de werkloosheid in de VS in rap tempo, op waarna in januari van dit jaar 741.000 mensen hun baan verloren. Sinds de kredietcrisis begon, raakten bijna 3 miljoen Amerikanen werkloos.

Een lichtpuntje is de toename (34.000), voor het eerst sinds december 2007, van tijdelijke contracten. Sommige experts zien dit als een voorbode van groei in de totale arbeidsmarkt.