AMSTERDAM - De eerste tekenen voor Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 7 zijn veelbelovend. De verkopen van de nieuwe versie liggen kort na de lancering in de Verenigde Staten 234 procent hoger dan die van voorganger Vista.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NPD Group. De omzet blijft wat achter, deze is 'slechts' 82 procent hoger dan die van Vista. Dit heeft te maken met kortingen in de voorverkoop en weinig promotieactiviteiten.

"In zwakke marktomstandigheden voor los verkochte software heeft Windows 7 toch een groot aantal consumenten op de been weten te krijgen", zegt NPD-topman Stephen Baker. "Vista was bij de lancering bovendien in het voordeel, omdat januari een betere maand is voor de verkoop dan oktober."

Kritiek
Vista werd in januari 2007 op de markt gebracht. De opvolger van Windows XP heeft echter nooit echt voet aan de grond weten te krijgen. Critici wijzen onder meer op beveiligingsproblemen en achterblijvende prestaties. Windows 7 heeft wel goede kritieken gekregen.

Omdat Vista XP nooit overtuigend heeft weten te verslaan, moet Windows 7 echter opboksen tegen twee concurrenten. De consument heeft hierdoor een grotere keuze uit besturingssystemen.

Banen
Microsoft kan wel een meevaller gebruiken. De softwaregigant zette onlangs weer een winstdaling in de boeken en maakte deze week bekend nog eens 800 medewerkers te moeten laten gaan. In januari maakte Microsoft al bekend 5000 banen te schrappen in het kader van een reorganisatie.

Windows-besturingssystemen leverden in het afgelopen boekjaar een kwart van de inkomsten van Microsoft. Daarnaast verdient het bedrijf met onder meer de verkoop van kantoorsoftware, internetactiviteiten en Xbox-spelcomputers.