AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete opgelegd aan financieel dienstverlener Afab. Het bedrijf moet 24 duizend euro boete betalen omdat te hoge kredieten werden verleend aan consumenten.

Afab krijgt de boete in verband met een overtreding door Hollandsche Disconto Voorschotbank (HDV), een bij Afab aangesloten onderneming.

De toezichthouder vindt dat Afab te weinig heeft gedaan om te voorkomen dat mensen te grote leningen aangingen, waardoor zij mogelijk in grote problemen zouden kunnen komen.

Criteria
Volgens AFM  keek Afab niet goed naar de financiële positie van mensen die geld leenden. Ook was volgens de AFM onduidelijk welke criteria het bedrijf hanteerde bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van leners.

HDV had volgens de toezichthouder bij de berekening van het nettoloon, dat de basis vormt voor een kredietverstrekking, niet vastgelegd hoe rekening moet worden gehouden met pensioeninhoudingen. Ook had het bedrijf niet geregeld hoe rekening moet worden gehouden met periodieke lasten bij een hypothecair krediet, zoals aflossing.

De toezichthouder deed in de periode van 24 oktober 2008 tot 21 augustus 2009 onderzoek naar het bedrijf.

Akkoord
Eerder deze week maakte de kredietbemiddelaar  bekend een akkoord te hebben bereikt met een consortium over de herfinanciering van een schuld van 190 miljoen euro.

Hervormingen
De afspraken vormen volgens Afab de basis voor de eerder aangekondigde hervormingen bij de kredietbemiddelaar die in de problemen is gekomen. De kredietbemiddelaar nam de afgelopen jaren een aantal bedrijven over.

Afab verdiende jarenlang veel geld aan provisies. Sinds 1 januari zijn die praktijken echter grotendeels verboden en moet 'de kwaliteit van het advies leidend worden', wat voor minder inkomsten zorgt.

DSB
De ondergang van DSB Bank versnelde de bekendmaking van de reorganisatie, zegt Dupon. "Wij waren de belangrijkste 'soortgenoot', en in de media werd een link tussen beide bedrijven gelegd."