FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de zesde achtereenvolgende maand onveranderd gelaten.

De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent, zo maakte de ECB donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

Analisten hadden al verwacht dat de ECB de rente ongemoeid zou laten.

Lenen
De ECB heeft de rente sinds oktober vorig jaar teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. De lagere rente moet ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.

De Britse centrale bank handhaafde eerder op donderdag de rente op 0,5 procent. Wel werd een economisch steunprogramma verhoogd met 25 miljard pond sterling naar 200 miljard pond (223 miljard euro). De extra steun is bedoeld om de Britse economie, die hard is geraakt door de recessie, weer aan te zwengelen.

Steun
In een toelichting op het Europese rentebesluit liet ECB-president Jean-Claude Trichet doorschemeren dat de ECB steunkredieten juist wil terugtrekken uit de markt. "We zullen ervoor zorgen dat extra kapitaal dat in de economie is gestopt op termijn op een geleidelijke manier wordt uitgefaseerd", stelde hij. Hij zei verder dat maatregelen van die aard momenteel ook minder nodig zijn omdat de economie herstelt.

De ECB rekent erop dat de economie van de eurozone zich volgend jaar in een geleidelijk tempo verder zal herstellen. "We zien enige verbetering van de situatie. "Het is duidelijk dat er week na week indicaties zijn die een beetje bemoedigend zijn", aldus Trichet.

Woensdag besloot het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) al de rente voorlopig ongemoeid te laten op hoogstens 0,25 procent. Volgens de Fed sterkte de Amerikaanse economie de afgelopen weken aan, maar is het herstel nog altijd zwak.