DEN HAAG - De inflatie in Nederland is in oktober gestegen naar 0,7 procent. In september gingen de prijzen nog met 0,4 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat de inflatie vooral is gestegen door hogere brandstofprijzen. Gemiddeld waren de prijzen aan de pomp afgelopen maand 3,5 procent lager dan in oktober vorig jaar, maar in september ging het nog om een afname van ruim 12 procent.

In juli belandde de inflatie in Nederland op het laagste niveau sinds december 1987, op 0,2 procent. Het jaar begon op een niveau van 1,9 procent. Vanaf het voorjaar begonnen de prijzen te dalen, vooral onder invloed van lagere prijzen voor voedingsmiddelen en energie.

Volgens de Europese rekenmethode bedroeg de Nederlandse inflatie in oktober 0,4 procent tegen 0 procent in september. Daarmee loopt Nederland behoorlijk uit de pas met de eurozone. In de zestien eurolanden daalden de prijzen afgelopen maand gemiddeld met 0,1 procent..