NEW YORK - Het plan van mediamagnaat Rupert Murdoch om internetgebruikers te laten betalen voor nieuws op de sites van zijn kranten, loopt mogelijk vertraging op.

Murdoch zei woensdagavond dat hij niet kon beloven dat er voor eind juni volgend jaar 'betaalmuren' rondom de sites staan. Oorspronkelijk was dit wel de bedoeling.

Murdoch gaf geen reden voor de vertraging van zijn project. De topman zei dat er "enorm veel werk" wordt verricht om van sites van kranten als The Times, de Sun en de New York Post betaalsites te maken.

Gratis
Met de betaalmuren wil Murdoch de gratis consumptie van nieuws op internet indammen. Zijn plan is op veel scepsis gestuit. Critici vragen zich af of internetgebruikers wel bereid zijn om voor nieuws te betalen.

Een van Murdochs kranten, The Wall Street Journal, vraagt al geld voor internettoegang tot alle artikelen. De zakenkrant boekt daar succes mee, maar concurrerende media is het op dit gebied tot dusver minder vergaan.

Resultaten
Murdochs bedrijf News Corp maakte woensdag ook bedrijfsresultaten bekend. Het concern, eigenaar van kranten, televisiekanalen en filmstudio's, boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 571 miljoen dollar tegen 515 miljoen dollar een jaar eerder. De winststijging is te danken aan goede prestaties van de kabelzender Fox en de filmdivisie. Een kaskraker bij de filmtak was Ice Age: Dawn of the Dinosaurs.

Bij de krantendivisie zakte de operationele winst met 81 procent in tot een magere 25 miljoen dollar. Kranten hebben het al geruime tijd moeilijk door lagere advertentie-opbrengsten, weglopende lezers en de toename van nieuwsconsumptie via internet.