ZOETERMEER - Transportondernemingen betalen te veel Zwitserse tol. Deze conclusie trekt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) na een uitspraak van het Zwitserse gerechtshof over de tolheffing.


Het Zwitserse hof bepaalde dinsdag dat de verhoging van de tolheffing per 1 januari 2008 in strijd is met Zwitserse wetgeving. De tolopbrengsten mogen namelijk de kosten van de infrastructuur niet overschrijden. Deze kostendekkingsgraad komt echter door de verhoging op 106 procent.

Signaal
De paar honderd Nederlandse ondernemingen die door Zwitserland rijden, betalen dus te veel tol, stelt TLN. Voorzitter Alexander Sakkers: "Deze uitspraak geeft niet alleen een concreet signaal aan overheden dat de transportsector niet zomaar als melkkoe mag worden gebruikt, het betekent ook dat de te veel betaalde tol misschien kan worden teruggevorderd."

TLN heeft medio november overleg met alle transportorganisaties uit de Alpenlanden om te bezien of en hoe een procedure kan worden begonnen.

De Zwitserse overheid reageerde teleurgesteld op de uitspraak, maar kan nog hoger beroep tegen het vonnis aantekenen. De huidige uitspraak scheelt de Zwitserse overheid bijna 100 miljoen euro per jaar. De overheid zal de toltarieven moeten terugdraaien tot het niveau voor 1 januari 2008.