DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) hoopt volgende week de Tweede Kamer alle informatie te kunnen geven over de verkoop van ABN Amro-onderdeel HBU aan Deutsche Bank en de gevolgen ervan.

Hij zei dat woensdag aan het begin van een debat over de situatie bij de banken ABN Amro, Fortis en ING. Woensdagochtend zijn de Kamerleden vertrouwelijk geïnformeerd over de stand van zaken.

Volgende week moet ook duidelijk worden of ABN Amro na de verkoop van HBU en een aantal kleinere kantoren opnieuw financiële steun van de staat nodig heeft. Ook zal Bos toelichten welke alternatieven bij de verkoop de afgelopen tijd bekeken zijn.

ING
In de Kamer leven grote zorgen over de precieze afspraken met bankverzekeraar ING. Vorige week kondigde ING aan de verzekeringstak Nationale Nederlanden af te stoten, nieuwe aandelen uit te geven en 5 miljard van de ontvangen staatssteun terug te storten. De plannen kwamen tot stand na langdurig overleg met de Europese Commissie.

Bos sprak woensdag kritiek van het CDA tegen dat ING door Europa te hard wordt aangepakt. Volgens Bos is er een ''consequente lijn door heel Europa''. Hij verwees naar forse afslankingsoperaties bij onder meer banken in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.