AMSTERDAM - De woensdag beklonken fusie tussen de Amerikaanse farmagiganten Schering-Plough en Merck zal tot banenverlies in Nederland leiden.

Maar ons land komt internationaal ook op de kaart te staan, aldus directeur Chirfi Guindo van MSD, de Nederlandse dochteronderneming van Merck.

Door de fusie met Schering-Plough krijgt Merck ook de farmaceutische activiteiten in Oss in handen, voorheen AkzoNobel-dochterbedrijf Organon. AkzoNobel verkocht in 2007 voor 11 miljard euro de farmaceutische divisie aan Schering-Plough nadat een voorgenomen beursgang van Organon was mislukt.

Aanvullen
Volgens Guindo vullen MSD en het voormalige Organon plus de andere vestigingen van Schering-Plough in Nederland elkaar heel goed aan wat betreft de ontwikkeling van medicijnen en bedrijfsculturen. Hij denkt dat Nederland door de fusie een voortrekkersrol zal gaan spelen op farmaceutisch gebied. ''We hebben straks een heel mooi bedrijf dat heel sterk is gepositioneerd.''

Wat de concrete gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland zullen zijn, is nog niet bekend. De betrokken partijen gaan vanaf donderdag om de tafel zitten om dit te bespreken, aldus Guindo.

Merck
Merck en Schering-Plough willen wereldwijd met de fusie 3,5 miljard dollar aan kosten besparen. Van de wereldwijd 106.000 banen verdwijnt 15 procent. Volgens Guindo kan dit percentage in Nederland hoger of lager uitvallen. ''Er bestaat ook de mogelijkheid dat juist extra wordt geïnvesteerd in bepaalde divisies, wat weer meer werkgelegenheid oplevert.''

Het in Haarlem gevestigde MSD telt in Nederland ruim negenhonderd werknemers. Schering-Plough heeft in Nederland in totaal 6500 werknemers, inclusief Organon.