AMSTERDAM - De verschillen tussen de premies voor de basisverzekeringen worden steeds groter. De goedkoopste zorgverzekeraar is tot nu toe CZdirect met 1032 euro per jaar. De duurste is VGZ met 1239 euro. Dat betreft de restitutiepolis, waar een marginaal deel gebruik van maakt.

Dat concludeert vergelijkingssite zorgkiezer.nl na een vergelijking van de premies van de vier grootste zorgverzekeraars, die negentig procent van de markt in handen hebben.

Het verschil tussen de twee is volgens directeur Peter Ruys van zorgkiezer.nl dat de klant bij de goedkoopste verzekeraar is beperkt tot de zorginstellingen die een contract met de verzekeraar hebben getekend. Voor een gezin is het verschil tussen de duurste en goedkoopste vierhonderd euro.

Premie
Ruys benadrukt dat Anderzorg en Univé Zekur nog geen premies bekend hebben gemaakt. Zij duiken elk jaar onder de goedkoopste premie.

Gemiddeld stijgen de kosten voor de basispremie met 44 euro per jaar. Dat komt behoorlijk dicht bij de verwachting. Op Prinsjesdag bleek al dat de zorgpremie in ieder geval met twee tientjes omhoog gaat.

Later bleek dat De Nederlandsche Bank strengere eisen aan het eigen vermogen van zorgverzekeraars wil stellen. Daardoor zou de premie met nog eens 25 euro stijgen.

CZ
Voor een gezin dat de meest uitgebreide polis van CZ heeft, kunnen de kosten over volgend jaar met vierhonderd euro toenemen. Waar verzekeringssite.nl vorige week nog voor gezinnen een premiestijging van honderd euro per jaar verwachtte, gaat zorgkiezer.nl uit van een gemiddelde stijging van honderdveertig euro.

Iedereen krijgt voor 19 november een offerte voor de nieuwe polis van de zorgverzekeraar. De oude verzekering kan tot 1 januari worden opgezegd, maar aanmelding bij een nieuwe verzekeraar kan tot 1 februari.