BERLIJN - De Duitse regering betreurt het besluit van General Motors Opel toch niet te verkopen. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

''Met dit besluit is een investeringsproces afgebroken dat meer dan zes maanden heeft geduurd.'' Duitsland verwacht nu dat GM het overbruggingskrediet van 1,5 miljard euro dat Duitse staatsbanken hebben verstrekt, terugbetaalt.

Het is nu aan Duitsland om te bepalen of het alsnog steun wil verlenen aan Opel. Dit heeft een woordvoerder van Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) woensdag gezegd nadat bekend was geworden dat General Motors dochter Opel toch niet wil verkopen.

Steun
Hij voegde er aan toe dat de steun alleen mag worden gegeven om het bedrijf economisch gezond te maken, en niet om werkgelegenheid in Duitsland overeind te houden.

De Duitse regering toonde zich de afgelopen maanden bereid de hervorming van Opel te ondersteunen met 4,5 miljard euro aan noodkredieten. In eerste instantie koppelde ze die steun aan een overname door Magna.

Steun
Maar onder druk van Kroes liet de Duitse overheid vorige week weten dat de steun niet afhankelijk is van de eigenaar van Opel.

Wel heeft Duitsland woensdag al aangegeven dat het een overbruggingskrediet van GM terug wil.