AMSTERDAM - In oktober zijn 35.805 nieuwe personenauto's verkocht tegen 41.875 in oktober vorig jaar. Dat is een daling van 14,5 procent, meldden de brancheorganisaties Bovag en RAI woensdag.

Over de periode januari tot en met oktober was de daling met 23,9 procent nog groter. In de eerste tien maanden was het aantal verkochte nieuwe personenauto's 352.134 tegen 462.938 in dezelfde periode vorig jaar.

De daling in de verkopen komt niet als verrassing. In mei hadden de brancheorganisaties hun prognose voor de autoverkopen over dit jaar al flink naar beneden bijgesteld tot 400.000 stuks.

Volkswagen
Het best verkochte merk in oktober was Volkswagen, gevolgd door Ford en Toyota. Vooral de Volkswagen Polo en Golf lagen goed in de markt. Bij Ford was de Fiësta in trek en bij Toyota is de Prius populair. Ook de Peugeot 107 viel in de smaak bij de consument.

De branche ziet verder veel belangstelling voor de hatchback, auto's met twee of vier portieren en een grote achterklep. Ruim de helft van de kopers kiest voor een hatchbackuitvoering. Op de tweede plaats staat de stationwagen met een kleine 20 procent.