AMSTERDAM - Rabo Vastgoedgroep heeft de afgelopen jaren 20 miljoen euro geïnvesteerd om fraude binnen het eigen bedrijf aan het licht te brengen. Dat heeft Jos van Lange, directeur financiële risico's (CFRO) bij Rabo Vastgoedgroep, gezegd.

Het vastgoedbedrijf huurde accountantsorganisaties PWC en KPMG in voor forensisch onderzoek, nadat het begin 2007 signalen had gekregen van malversaties binnen het in 2006 overgenomen Bouwfonds. Eind 2007 zette opsporingsdienst FIOD-ECD meer dan zeshonderd mensen in bij een grote actie in de fraudezaak rond onder meer Bouwfonds en Philips Pensioenfonds.

Claim
Rabo Vastgoedgroep legt een claim van minimaal 100 miljoen euro neer bij de verdachten in de grote vastgoedfraudezaak. Het leeuwendeel daarvan moet gehaald worden bij hoofdverdachten Jan van V. en Nico V.

Ook bij Philips Pensioenfonds zou de schade op ruim boven de 100 miljoen euro uitkomen. Een woordvoerder laat echter weten daarover geen uitspraken te kunnen doen.

Aangifte
Zowel Rabo Vastgoedgroep als Philips deed aangifte in de vastgoedfraudezaak, waarin het OM inmiddels 120 verdachten op de korrel heeft. Philips deed aangifte tegen twee ex-vastgoeddirecteuren, Will F. en Rob L.

Rabo Vastgoedgroep deed in oktober vorig jaar en afgelopen maart aangifte tegen tientallen oud-medewerkers, andere personen en bedrijven. ''We sluiten niet uit dat meer aangiftes volgen'', aldus Van Lange.

Klokkenluiders
Bij Rabo meldden zich klokkenluiders. Bij Philips bleven de rendementen op vastgoed achter. Het resultaat van de onderzoeken was schokkend. Bij het doorlichten van de commerciële vastgoedprojecten van Bouwfonds ontdekte Rabo Vastgoedgroep dat bij meer dan vijfhonderd projecten sprake was van fraude.

Het ging daarbij om onder meer prestigieuze projecten als het Eurocenter en de Symphonytoren aan de Amsterdamse Zuidas, de Vivaldidubbeltoren en het Coolsingelproject in Rotterdam.

Verdacht
Bouwfonds verkocht in 2005 het project Symphony aan Philips Pensioenfonds. Philips had toen Eurocenter al gekocht. Later bleek dat dezelfde projectontwikkelaar, het van fraude verdachte Trimp & van Tartwijk, aan de projecten verbonden was.